• Direct contact? Bel 06-41199308

 • Centrale verwarming

 • Hoe werkt centrale verwarming

  Een centrale verwarming installatie bestaat uit warmteproductie, warmteverdeling en warmteoverdracht. Samen vormen ze een cv-circuit en zorgen voor een efficiënte verdeling van de warmte in de kamers. De temperatuurregeling van de centrale verwarming wordt geregeld door de thermostaat.

  Een voorbeeld van een centrale verwarming installatie is een goede manier om aan te geven hoe de verschillende componenten van een verwarmingssysteem samenwerken. Centrale verwarming voorziet meerdere ruimtes of appartementen van warmte. Meestal bevindt de verwarming installatie zich op zolder. De hele cv-installatie bestaande uit warmteproductie, warmteverdeling en warmteoverdracht vormt een gesloten cv-circuit. Het circuit levert warmte aan de aangesloten kamers.

  Warmteontwikkeling bij centrale verwarming

  De eerste component in een cv-installatie zorgt voor warmteontwikkeling, zoals bijvoorbeeld een cv-ketel. Andere technieken zijn ook geschikt voor de productie van warmte. Alle technieken verwarmen een zogenaamde warmtedrager, bij centrale verwarmingssystemen is dit water.

  Het verwarmde water wordt verspreid vanuit de warmtebron via een buizensysteem naar de te verwarmen kamers. Het wordt verspreid via een 2-pijps systeem. Een van de buizen voedt het verwarmde water, de zogenoemde 'flow', de radiator. Bij vloerverwarming wordt het verwarmde water toegevoerd aan het verwarmingsoppervlak. De andere buis voert het gekoelde water, de zogenaamde terugkeer naar de cv-ketel.

  Warmteoverdracht bij centrale verwarming

  Centrale verwarming verplaatst de warmte naar de radiatoren, of een ander verwarmend oppervlak, via de verdeler van het cv-systeem (bijvoorbeeld een leidingsysteem). Radiatoren en andere verwarmingsoppervlakken worden verwarmd met warm water. Ze brengen warmte aan de omgevingslucht via hun oppervlak. Radiatoren zijn zo ontworpen dat zij het gemakkelijker maken om lichtcirculatie rondom de radiator te creëren. De lucht wordt sneller warm en komt ver boven de radiator tot aan het plafond. Deze lucht koel vervolgens af en zakt naar de grond. Dit creëert een cyclus waarin de lucht circuleert en zorgt voor een aangename warmte in de kamer.

  Temperatuurverlaging van centrale verwarming

  Verlaag de kamertemperatuur van de centrale verwarming gedurende de nachtrust en uw afwezigheid. Dit kan eenvoudig en betrouwbaar door een klokthermostaat met individueel in te stellen tijdprogramma's te gebruiken.

  Stel gedurende de verlagingsperiode de temperatuur van de centrale verwarming maximaal 5 °C lager in dan de normale temperatuur. Meer dan 5 °C brengt geen hogere besparing, omdat door de sterkere afkoeling, meer energie nodig is om de woning weer op temperatuur te brengen. Alleen bij een langere afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, loont het om de verlagingstemperatuur lager in te stellen. Let er op dat in de winter geen gevaar voor bevriezing kan ontstaan.