• Direct contact? Bel 06-41199308

 • Zonnepanelen

 • Zonnepanelen zijn momenteel echt een trend in ons land. Het is dan ook niet gek dat we steeds meer daken om ons heen zien die voorzien zijn van zonnepanelen. De meeste mensen brengt dit op het idee om ook een zonnestroomsysteem aan te schaffen. Nog altijd zijn er veel daken onbenut, die een ideale ligging hebben voor zonnepanelen. In Utrecht is dit 44% van het aantal daken! Dit is erg zonde, zonnepanelen zijn namelijk niet alleen goed voor het milieu maar zorgen ook voor een besparing op uw energierekening.

  Hoe werken zonnepanelen

  Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, meestal zijn dit 60 zonnecellen per paneel. De zonnecellen vangen het zonlicht op en zetten dit om in gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet te gebruiken is in uw woning, wordt er een omvormer gekoppeld aan de zonnepanelen welke gelijkstroom omzet in wisselstroom. Nu is de opgewekte elektriciteit gereed voor het gebruik binnen uw woning. Als de opgewekte zonne-energie niet genoeg is om de woning van elektriciteit te voorzien zal dit aangevuld worden door uw huidige energie leverancier. Wanneer u te veel energie opwekt met uw zonnepanelen, zal u gaan terug leveren aan het energienet. Dit wordt aan het einde van het jaar verrekend met de stroom die u afneemt van de energieleverancier en wordt ook wel salderen genoemd. Een zonnestroomsysteem wordt ook wel een PV systeem genoemd. PV staat voor Photo (licht) en Voltaic (elektriciteit).

  Soorten zonnepanelen

  Er zijn vele merken en types zonnepanelen, maar over het algemeen kunnen we zonnepanelen onderverdelen in: monokristallijne panelen, polykristallijne panelen en dunne film panelen.

  De meest toegepaste zonnepanelen in Nederland zijn de mono- en polykristallijne zonnepanelen. Dit zijn momenteel de beste panelen welke de hoogste opbrengst in rendement halen. De monokristallijne panelen zijn makkelijk te herkennen aan hun donkere zwarte kleur. De polykristallijne panelen hebben een blauwe/paarse kleur.

  Dunne film panelen zijn makkelijker te produceren en hierdoor een stuk goedkoper dan mono- en polykristallijne zonnepanelen. Wel hebben dunne film panelen een veel lager rendement. De panelen beschikken niet over kristallen zoals de mono- en polykristallijne panelen en zijn hierdoor zeer buigzaam.

  Subsidie zonnepanelen

  De meeste mensen vragen zich af of er subsidie is voor zonnepanelen en of zij hiervoor in aanmerking komen. In 2012 en 2013 waren er flinke landelijke subsidies voor zonnestroomsystemen, in totaal is er toen 50 miljoen euro aan subsidies beschikbaar gesteld. Als particulier kon je met deze subsidieregeling wel tot € 650,- terug vragen. Momenteel is het in 2015 niet bekend of er een subsidieregeling is voor zonnepanelen. Wanneer dit bekend is, of zal worden, zullen wij dit zo snel mogelijk op onze website plaatsen.